Kolesarske poti po Pohorju

KOLESARSKE POTI PO POHORJU

Koroška s svojo gosto mrežo obstoječih manj prometnih in gozdnih cest ter poti z vse večjo mrežo kolesarskih stez nudi številne možnosti kolesarjenja, še posebej gorskega kolesarjenja in doživljanja edinstvene pokrajine med Alpami in reko Dravo.

Predlagamo vam nekaj kolesarskih potepanj in adrenalinskih dogodivščin.

TOP 4 KOLESARSKIH POTI:

1. DRAVSKA KOLESARSKA POT

Dravska kolesarska pot velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi. Pot vodi od izvira reke Drave pri Toblachu v Italiji preko Avstrije v Slovenijo, skozi Dravograd, Maribor in Ptuj vse do slovensko-hrvaške meje pri Ormožu. Pot po slovenskem delu poteka večinoma po manj prometnih lokalnih cestah in v manjši meri po urejenih kolesarskih poteh in stezah. Zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona med Podvelko in Lovrencem na Pohorju je slovenski del poti primeren za bolje pripravljene kolesarje. Priporočljiva je tudi uporaba treking ali gorskih koles.

Razdalja: 131 km

2. GORSKO KOLESARSKI PARK PECA

Prvi gorsko kolesarski park v Sloveniji ponuja:

  • labirint več kot 300 km označenih ali v vodičih opisanih gozdnih cest in kolovozov, primernih za kolesarjenje po hribih in gorah nad Mežiško dolino;
  • kolesarjenje v osrčju Pece − edinstveno doživetje kolesarjenja po opuščenih rudniških rovih Turističnega rudnika in muzeja Podzemlje Pece v soju naglavnih svetilk in v spremstvu vodnika;
  • kolesarjenje po stezicah Single Trail Park Jamnica − uživanje v vožnji po poteh v okolici specializiranega kolesarskega hotela;
  • Flow Trail Peca − vzpon na goro s kabinsko žičnico ali po makadamski gozdni cesti in spust po 12 km dolgem t. i. flow trailu.

Gorsko kolesarski park Peca se nahaja v območju Geoparka Karavanke, čezmejnega geoparka s članstvom v evropski in globalni mreži Geoparkov pod okriljem UNESCA.

Razdalja: 48 km

 

3. ŠTREKNA – KOLESARSKA POT PO MISLINJSKI DOLINI

Kolesarska pot po Mislinjski dolini sodi med infrastrukturno najbolje urejene kolesarske poti v Sloveniji, saj poteka po delu trase opuščene železnice Otiški Vrh–Velenje. Trenutno je urejena v dolžini 24 km, in sicer med Otiškim Vrhom, Slovenj Gradcem, Mislinjo in Gornjim Doličem. Na tem delu je bila v letu 2017 označena z novimi usmerjevalnimi tablami v rdeči barvi in logotipom Štrekne.

Razdalja: 24 km

 

4. POHORSKA TRANSVERZALA

Za ljubitelje neasfaltnih površin z gorskimi kolesi, se po gozdovih Pohorja vije 75 km dolga, razgibana kolesarska pot, ki  povezuje njegov vzhodni, mariborski del, z zahodnim na Koroškem. Pot je označena v obe smeri (znak PT) od Bolfenka v vzhodu do Kremžarjevega vrha na zahodu, nanjo pa se navezujejo številne lokalne kolesarske poti ali pa gozdne ceste, ki vodijo do vseh večjih središč okoli Pohorja.

Temperature so prijetne in svežina gorskega zraka vam zagotavlja užitek ob odkrivanju številnih zanimivosti. Ob gosti mreži gozdnih cest in kolovozov skriva Pohorje še številna visoka barja in planje, rečice s slapovi ter druge naravne bisere. Nakolesarite se in naužijte se jih!

Razdalja: 73 km

X