Kolesarjenje

Kolesarjenje

Koroška s svojo gosto mrežo obstoječih manj prometnih in gozdnih cest ter poti z vse večjo mrežo kolesarskih stez nudi številne možnosti kolesarjenja, še posebej gorskega kolesarjenja in doživljanja edinstvene pokrajine med Alpami in reko Dravo.
Predlagamo vam nekaj kolesarskih potepanj in adrenalinskih dogodivščin.

TOP 5 KOLESARSKIH POTI:

Spoznavanje domačih šeg, navad in zanimivo kulinarično doživetje

Kolesarska tura v katero so vključene dejavnosti ali ogled domačih kmečkih opravil, vas bo po eni strani popeljala na kolesarsko pustolovščino – preko širokih, bogatih pohorskih gozdov, s čudovitimi izpostavljenimi odseki trase, ki bodo ponujali krasne razglede na Mislinjsko dolino in njeno okolico, po drugi strani pa boste skozi turo občutili bogato tradicijo koroške kulture.

Trasa ture je speljana mimo tradicionalne kmetije Lešnik, kjer se lahko po dogovoru okrepčate in odpočijete.

* V okviru vodene ture smo za vas, v izvedbi kolegov s kmetije Lešnik, pripravili delavnice ali oglede starih kmečkih opravil. Odvisno od letnega časa, sezone boste lahko na kmetiji Lešnik poizkusili:

Peko kruha, ličkanje koruze, peko (borovničevega/jabolčnega) štrudla, prešanje mošta, kuhanje žganja, točenje medu…

Seveda boste lahko svoje izdelke kasneje tudi preizkusili in uživali ob pravi, naravni domači hrani.

Tekom celodnevne ture se boste naužili kolesarjenja po mirni neokrnjeni naravi, zadovoljili svoje oči s krasnimi razgledi * ter svoje brbončice s pravim okusom koroške domače hrane.

*opomba: velja samo v primeru vodene, organizirane ture.

Več o kmetiji Lešnik lahko preberete  na njihovi facebook strani.

Prvi del trase predstavlja makadamski spust skozi Pohorske gozdove vse do Mislinjske doline. Sledi kolesarjenje po Mislinjski dolini mimo Herčevega mlina in žage do mestnega jedra Slovenj Gradec, kjer boste zagotovo našli kotiček za počitek in okrepčilo. Sledi kolesarjenje mimo cerkvice sv. Jurij (edinstvena cerkev s steklenim dnom) do kmetije Lešnik in nadalje preko čudovite pokrajine Golave buke do izhodišča trase.

Trasa se prične pred Grmovškovim domom in nas vodi po pohorski gozdovih severo-zahodnega Pohorja. Večinoma trasa teče po makadamskih cestah, kolesarji pa lahko uživate v pogledih na sončne žarke, ki skozi velike smrekove gozdove sijejo na smaragdno zeleno pohorsko travo.

Trasa popelje kolesarje do skritih Paučkovih partizanskih bolnic do katerih vodi krajša urejena peš pot. Bolnice veljajo kot spomenik v naravi, ob samih objektih so postavljene informacijske table.

Samo nekaj ovinkov nižje si lahko natočimo čiste pohorske vode ob lepo urejenem izviru pod Cajnsko vilo.

Drugi del ture vodi preko Kaštevskega sedla, preči travnata smučišča in vodi po gozdovih, ki poraščajo severno-vzhodni del Pohorja.  Vzpon, ki je proti koncu nekoliko bolj zahteven končamo ob Petelinjem jezeru sredi smučišča Pungart.

Turo pa zaključimo s kratkim spustom do Grmovškovega doma na izhodišče.

Prekolesarite celotno Mislinjsko dolino.

Z našim Shuttle prevozom se odpeljemo na izhodišče ture in pričnemo kolesarjenje po stari železniški trasi, ki se je pred mnogimi leti vila po Mislinjski dolini.

Kolesarjenje pričnemo z atraktivno vožnjo preko starih mostov in skozi železniške tunele. Trasa je vpeta v zanimivo naravno okolje borovcev in resja, ki v tem delu trase da turi dodaten, čaroben pridih.

Po vožnji skozi mestece Mislinja trasa vodi po sončni Mislinjski dolini, med nasadi hmelja s pogledom na desno Pohorje, levo Graškogorsko hribovje in markantno Uršljo goro na severu.

Na poti se ustavimo pri kulturnem spomeniku Herčev mlin in žaga za kratek počitek, nato pa nadaljujemo vožnjo proti Slovenj Gradcu. Zapeljali se bomo skozi staro mestno jedro, mimo mogočnih srednjeveških zgradb in starega mestnega obzidja, kjer zadiši po sladkem vonju iz Sladkega butika Perger. Po dogovoru se lahko dogovorimo tudi za ogled in predstavitev galerije v izvedbi kolegov iz galerije Perger. Več o Sladkem butiku Perger si lahko preberete na njihovi spletni strani. Drugi del trase prekolesarimo ob reki Mislinji vse do Dravograda, kjer se preko starega mosta, mimo jeza elektrarne zapeljemo do mestnega jedra, se okrepčamo ter naložimo kolesa na naš Shuttle za povratek

Podajte se globoko pod goro Peco

Celodnevna tura je predvidena kot dvodogodivščina. Z našim shuttle vozilom se zapeljemo do Mežice, nato pa se boste v prvem delu, pod okriljem kolegov iz podzemlja Pece, podali na podzemno doživetje bodisi s kolesi ali s kanuji. To izjemno doživetje vas bo očaralo v vseh pogledih.

Okrog 5 km dolga pot po zapuščenih rovih rudnika, kjer se še  dandanašnji poznajo sledovi trdega dela rudarjev je res izjemna dogodivščina.

Drugi del doživetja se prične, ko bomo pokukali zopet na svetlobo ter se s kolesi podali na raziskovanje narave nad Mežiško dolino. Trasa nas bo vodila mimo mogočne cerkve sv. Ane na Lešah in nato proti Ivarčkem jezeru pod Uršljo goro, ki je najnižje ležeče alpsko jezero v Sloveniji. Od tam bomo kolesarili proti kmečkemu turizmu, kjer sledi krajši postanek. Nato kolesarjenje nadaljujemo preko Kotelj do starega mestnega jedra Slovenj Gradec, kjer nas zopet čaka »Shuttle« in povratek na izhodišče ture.

Pohorski gozdovi, narava, travniki, osamljene kmetije. Vse to in seveda čudovito kolesarjenje po severo-vzhodnem delu Pohorja.

Tura vodi po mirnih, odročnih delih Pohorja, po makadamskih cestah mimo mnogih potokov, ki tečejo po pohorskem hribovju in se stekajo v dolino. Vodi do planinske koče Pesnik, kjer se nam pričnejo odpirati krasni razgledi na Dravsko dolino in nadalje ob potoku do slikovite vasice Ribnica na Pohorju. Zapeljete se skozi središče in nadaljujete prav na konec vasi, poiščete kmetije Tete Lene, * kjer si lahko oddahnete in si privoščite spominek iz njihove domače trgovine. Več o kmetiji tete Lene si lahko preberete na njihovi spletni strani: Kmetija tete Lene.

Sprva hiter spust iz Ribnice po regionalni cesti kaj kmalu zamenja dolg vzpon proti izhodišču. Tura nas vodi po spodnjem severo-vzhodnem Pohorju, mimo cerkve sv. Bolfenka in mogočne Westfalske lipe proti travnikom pod Veliko kopo. Preden pa se tura zaključi velja narediti še en krog okoli Petelinjega jezera in se šele nato spustiti na izhodišče ture.

* Za ogled kmetije ali nakup v njihovi trgovini je potrebna predhodna najava.

Scroll to Top

Datum prihoda:

Noči:

Pristopna koda (opcija):

Spremeni / odpovej rezervacijo »