Pohodništvo
Izjemna naravna destinacija, ki predstavlja pravi raj za pohodnike

Pohorje, ta izjemna naravna destinacija, predstavlja pravi raj za pohodnike, saj vas bo nedvomno prevzelo s svojo raznolikostjo in naravnimi lepotami. Razprostirajo se obsežni gozdovi, šotna barja z idiličnimi jezeri ter prostrane travnate planjave, ki vas bodo spremljale na nepozabnih pohodih skozi to naravno oazo – Pohorje. Kope, ki se dvigajo nad tem prelepim območjem, predstavljajo odlično izhodiščno točko za raziskovanje tega čudovitega okolja. In najboljše od vsega, za tovrstno avanturo potrebujete le svoje športne copate, malo vztrajnosti ter dobro voljo.

pohodnistvo
seznam najboljših pohodniških poti

GRMOVŠKOV DOM - ENERGETSKE TOČKE

Na sami lokaciji na Kopah je najdenih in določenih 13 točk, ki blagodejno oz. pozitivno vplivajo na naše zdravje. Življenjski tempo je vse hitrejši, zato morajo ljudje vedno bolj paziti na svoje zdravje in mnogi iščejo možnosti, kako svoje zdravje in počutje izboljšati. Energetske točke so eden izmed pomembnejših alternativnih načinov zdravljenja, ki jim bomo morali v prihodnje dati večjo težo v smislu turistične ponudbe. 

Zadrževanje na takšnih mestih na človeka deluje pomirjujoče, saj stimulirajo akupunkturne točke in mehčajo meridiane, telo prečistijo v globine in obnovijo življenjsko energijo. Močno zdravilne energije nekateri začutijo kot mravljinčenje, zbadanje po telesu ali spremembo temperature, in čeprav se po takšnih pohodih in aktivnostih še nekaj dni počutimo sveži in polni energije.
pnggg

GRMOVŠKOV DOM - PETELINJE JEZERO

Če potrebujete nekaj časa zase je zelo vabljivo tudi Petelinje jezero, ki ponuja lep razgled, lesene ležalnike in sproščujoče trenutke. Do Petelinjega jezera nas vodi krajša in enostavnejša pohodniška pot, ki se vije po progi Pungart. V času zimske sezone je glavni namen jezera zasneževanje z umetnim snegom, v času poletja pa se prelevi v pravi raj za pohodnike in za vse željene sproščanja. 

Na ležalnikih poleg jezera si lahko naberemo ponovno energijo in se sproščamo ter uživamo v čudovitem razgledu na smučišče Kope. 

dav

grmovškov dom - mrzli studenec

Severozahodno od Črnega vrha se nahaja Mrzli studenec, ki je eden najvišje ležečih izvirov na Pohorju. Tam se lahko odžejate s hladno pohorsko vodo. V bližini vrha so tudi rastišča borovnic.

tri

GRMOVŠKOV DOM - RIBNIŠKA KOČA

Ena najlepših in najbolj poznanih poti na Pohorju je vsekakor pot od Pungarta do Ribniške koče. Preživite lahko lep dan v naravi, če se zjutraj odpravite od Grmovškovega doma in se podate do Ribniške koče. Ob koči imate klopi, kjer se lahko okrepčate, nato se lahko podate do Ribniškega jezera ali pa se počasi vrnete na Grmovškov dom. 

Ribniška koča se nahaja na Ribniškem Pohorju pod Malim Črnim vrhom in Jezerskim vrhom. Od koče je lep razgled proti vrhoma ter hribom nad Dravsko dolino. Koča je odprta vse leto in ima v desetih sobah 40 ležišč in še dodatnih 25 na skupnih ležiščih. Koča je tudi točka slovenske planinske poti. V neposredni bližini je tudi manjši smučarski center. Ribniško jezero je od koče oddaljeno približno pol ure. 

pet

GRMOVŠKOV DOM - RIBNIŠKA JEZERA

Ribniška jezera so naravni rezervat in sodi v zaščiteno območje Natura 2000. To ni pravo jezero, temveč visoko šotno barje, za katero je značilno, da se napaja samo z deževnico. Ribniško jezero leži na višini 1490 metrov, ob vznožju Jezerskega vrha, in je eno izmed najlepših šotnih barij na Pohorju.

V idilično naravo njegove okolice vas bo popeljala urejena sprehajalna pot. Dno jezer je poraslo z mahovi, na južnem bregu jezera segajo šotne plasti do 2 m v globino. Pod šoto je okoli 2 m debela plast črnega humusno šotnega blata, nato sledi rumenorjav pesek, na globini okoli 3 m pa se prične trdna omenina. Vegetacija okoli jezera spada v združbo rušja i  šotnih mahov.

šest

GRMOVŠKOV DOM - črni vrh

Črni vrh leži 10 minut od poti na Ribniško kočo, na višini 1543 n.m.v in je najvišji vrh Pohorja. Od Pungarta boste za to potrebovali 50 minut. Na oblastnem vrhu raste trava resava, na vzhodni in severni strani pa je poraščen z nizkimi smrekami. Na vrhu je znamenje, sestavljeno iz treh visokih, na vrhu povezanih kovinskih križev, ob vznožju pa so trije klini. Poleg je skrinjica z vpisno knjigo in žigom. Na znamenju piše, da stoji na najvišjem vrhu Pohorja, ter da je postavljeno na pobudo PD Mislinja in Županijskega urada Šentilj pod Turjakom. Z vrha se vidi Velika Kopa. Na južni strani leži Mislinjska dolina, najprej pa se dvigata Paški Kozjak in Graška gora. Na južnih pobočjih Pohorja so raztresene kmetije, ki so med NOB dajale zavetje in hrano partizanskim enotam. Na zahodu se dvigajo Uršlja gora, Peca, Olševa in Kamniško – Savinjske Alpe, na severu pa Košenjak, Golica in Kozjak. Ob dobri vidljivosti vidimo daleč na obzorju tudi Julijce ter Visoke in Nizke Ture. Okolica Črnega vrha je bogata z borovničevjem, srečali boste tudi drobnico.

sedem

GRMOVŠKOV DOM - LOVRENŠKA JEZERA

Nahajajo se na območju visokega barja sredi Pohorja med Ribniškim Pohorjem in Roglo. Jezera si lahko ogledamo po leseni stezi, ki je postavljena nad močvirjem. Na začetku poti je razgledni stolp od koder je čudovit razgled na jezerca in barje. Lovrenško barje se uvršča med največje visoko barje v Sloveniji. Barje je sestavljeno iz dveh delov, ki ju ločuje gozd. Barska okna ali 20 malih jezerc je njegova najbolj znana značilnost, ki mu je tudi dala ime Lovrenška jezera. Ima slemensko lego in njegovo starost cenijo na 8000 let. Celotno Lovrenško barje nima površinskega dotoka in dobiva vodo izključno s padavinami. Voda je v jezercih tudi v največji poletni suši.

Zavarovano območje Lovrenškega barja spada pod največji slovenski gozdni rezervat Ribniško – Lovrenška jezera. Barja so pomembna kot zbiralniki vode in življenjski prostor redkih živalskih in rastlinskih vrst. 

osem

krožna tura (grmovškov dom - mala kopa - partizanski dom - grmovškov dom)

Mala Kopa je manj znan vrh na zahodnem predelu Pohorja. Tako kot njegova višja soseda Velika Kopa je prav tako vpet v smučišče Kope. Vrh ni pretirano razgleden, a ker pot nanj vodi preko Velike Kope, se razgledov naužijemo na slednji. Z Male Kope se še najlepše vidijo ravno vršna pobočja Velike Kope ter proti vzhodu obsežna temna gozdnata pobočja Pohorja.

Partizanski dom se nahaja ob vznožju Male Kope in nam v bližini ponuja krasen razgled na Mislinjsko dolino, če se povzpnemo malo višje, pa nas očara tudi Dravska dolina in obronki Avstrije. Nahaja se tik ob smučišču, od štirisedežnice Kaštivnik je oddaljen le 80 metrov. Partizanski dom je dostopen po cesti iz Slovenj Gradca, od koder je oddaljen 18 kilometrov, ali pa s štirisedežnico Kaštivnik iz Vuzeniške strani. 

devet
Scroll to Top